Na današnji dan

Princ Luj II. – koji je 27 godina vladao Monkom – 1949.

Zanimljivo je da je bogata grofovska obitelj Festetics navodno potjecala iz Turopolja pokraj Zagreba. U Ugarskoj su stekli velike posjede, a njihov dvorac kod grada Keszthelya na Balatonu postao je jedan od najvećih u Mađarskoj.

Dana 9. svibnja 1949. godine umro je princ Luj II. od Monaka, koji je kao vladar bio neposredni prethodnik princa Rainera III. (suprug Grace Kelly i otac današnjeg princa  Alberta od Monaka). Luj II. bio je Raineru III. djed, što znači da je današnjem princu Albertu bio pradjed.

Princ Luj II. vladao je Monakom od 1922. do 1949. godine tj. gotovo punih 27 godina. Zanimljivo je da je njegova majka bila škotska aristokratkinja, Lady Mary Victoria Douglas-Hamilton, kći 11. vojvode od Hamiltona. Ona je napustila Lujevog oca ubrzo nakon djetetovog rođenja i nastavila je živjeti u Njemačkoj zajedno s djetetom. Nakon što je taj brak i službeno poništen, ponovno su udala, i to za mađarskog velikaša grofa Tassila Festeticsa od Tolne. Malom je Luju grof Festetics bio poočim.

Zanimljivo je da je bogata grofovska obitelj Festetics navodno potjecala iz Turopolja pokraj Zagreba. U Ugarskoj su stekli velike posjede, a njihov dvorac kod grada Keszthelya na Balatonu postao je jedan od najvećih u Mađarskoj. U taj je dvorac dolazio i sin britanske kraljice Viktorije, kasnije kralj Edward VII., koji je bio prijatelj Tassila Festeticsa. 

Luj II. od Monaka kasnije je od svog pravog oca naslijedio prijestolje nezavisne države Monako. Osobno Luj II. nije imao zakonite djece, nego samo jednu kćer rođenu izvan braka, u Alžiru. Nju je proglasio svojom nasljednicom, jer bi inače prijestolje Monaka došlo u ruke Lujevog njemačkog rođaka – vojvode Wilhelma Karla od Uracha. Taj je njemački aristokrat zamalo postao i finskim kraljem 1918. godine.


Nakon što je Luj II. 1949. godine umro, naslijedio ga je njegov unuk Rainier III., kojem je tada bilo 25 godina. Rainier III. zatim je vladao gotovo 56 godina, da bi ga 2005. naslijedio sin Albert.

Komentari