Na današnji dan

Leopold Bavarski – zapovjednik Istočnog bojišta (1846.)

Dana 9. veljače 1846. rođen je princ Leopold od Bavarske, njemački feldmaršal koji je držao neka od najviših vojnih zapovjedništava u Prvom svjetskom ratu. Zanimljivo je da je on bio kandidat za kralja u čak dvije države – Kraljevini Poljskoj i Kraljevini Grčkoj. Nadalje, princ Leopold bio je zet austrijskog cara Franje Josipa. Naime, bio je oženjen carevom kćeri Gizelom, koju je rodila popularna carica Sisi.

Princ Leopold od Bavarske rodio se u Münchenu kao unuk bavarskog kralja Ljudevita I. (Ludwiga I.) iz dinastije Wittelsbach. Kao takav, bio je na popisu osoba koje su mogle naslijediti bavarsku krunu u slučaju izumiranja najstarije grane obitelji. Jedan stric princa Leopolda postao je bavarskim, a drugi grčkim kraljem (Oton iz dinastije Wittelsbach).

Već kao mladić postao je princ Leopold časnikom u bavarskoj vojsci. Tijekom Francusko-pruskog rata, koji je urodio ujedinjenjem Njemačke, istaknuo se na bojištu, za što je dobio više odlikovanja. Nakon tog rata uvelike je putovao po svijetu, čak i po Africi i Aziji. Tijekom daljnje vojne karijere stekao je pravu kolekciju odlikovanja, kako zbog svog vojnog položaja, tako i zbog svojih dinastičkih veza (od 1873. bio je zet austrijskog cara).

Generalom je princ Leopold postao 1875. godine, u dobi od 29 godina. Godine 1905. dosegao je čin feldmaršala, najviši na području Njemačkog Carstva. U trenutku kad je započeo Prvi svjetski rat imao je princ Leopold 68 godina, tako da je već bio u mirovini. Ipak, vraćen je u aktivnu službu i dodijeljena su mu visoka zapovjedništva. Bio je tako zapovjednik Devete armije, zatim grupe armija, a konačno i čitavog Istočnog bojišta (položaj zvan Oberbefehlshaber der gesamten Deutschen Streitkräfte im Osten, tj. vrhovni zapovjednik svih njemačkih borbenih snaga na Istoku). Bio je i jedan od njemačkih kandidata za kralja Poljske, u doba kad se od poljskog teritorija pod njemačkom okupacijom željelo napraviti državu.


Osim Kraljevine Poljske, princ Leopold teoretski je mogao polagati pravo i na titulu kralja Grčke (kao nasljednik spomenutog grčkog kralja Otona von Wittlesbacha, koji mu je bio stric). Ipak, nijednu od kraljevskih titula princ Leopold na kraju nije dobio. Umro je 1930. u Münchenu.

Komentari