Na današnji dan

Princ Karl Ludwig od Badena – Tast Europe – 1755.

Karl Ludwig bio je i pradjed cara Franje Josipa i njegove supruge – carice Sissi.

Dana 14. veljače 1755. godine rođen je princ Karl Ludwig od Badena, koji je dobio i nadimak Tast Europe (njem.Schwiegervater Europas). On je bio princ prijestolonasljednik njemačke države Baden, koja je nominalno bila markgrofovija, no zapravo je bila jedna od najvećih južnonjemačkih autonomnih država u sklopu Svetog Rimskog Carstva. Markgrofovija Baden obuhvaćala je važne njemačke gradove Karlsruhe, Pforzheim, Baden-Baden i Rastatt.

Karl Ludwig od Badena uspio je svoje kćeri nevjerojatno dobro udati. Jedna je postala caricom Ruskog Carstva udajom za ruskog cara Aleksandra I. Druga je postala kraljicom Bavarske udajom za prvog bavarskog kralja Maksimilijana I. Josipa. Treća je postala kraljicom Švedske udajom za kralja Gustava IV. iz dinastije Holstein-Gottorp. Četvrta je postala vojvotkinjom od Braunschweiga, udajom za vojvodu Friedricha Wilhelma od Braunschweiga (tzv. Crni vojvoda). Najmlađa kći postala je velikom vojvotkinjom od Hessena.

Među unukama i unucima Karla Ludwiga od Badena bile su čak tri kraljice, jedna carica i niz velikih vojvotkinja, velikih kneginja, prinčeva i princeza. Karl Ludwig bio je i pradjed poznatog cara Franje Josipa i njegove supruge – popularne carice Sissi (Franjo Josip i Sissi bili su bratić i sestrična). Princ Karl Ludwig od Badena umro je u 47. godini u Švedskoj. Naime, u Švedskoj je u trenutku smrti boravio kao gost jedne od svojih kćeri – švedske kraljice Frederike.


Komentari