Na današnji dan

Princ Joseph Fesch – Napoleonov poluujak i moćni kardinal – 1763.

Fesch je bio aktivan pri uspostavi konkordata između Francuske i tadašnje Papinske Države, a 1802. godine postavljen je za nadbiskupa Lyona, čime je postao primasom Galije.

Dana 3. siječnja 1763. godine rođen je Joseph Fesch, rođak Napoleona Bonapartea i visoki dostojanstvenik Katoličke Crkve. Fesch se rodio poput francuskog cara u Ajacciju na Korzici, a bio je polubrat Napoleonove majke Letizije Bonaparte rođene Ramolino. Naime, Letizijina se majka Angela Maria Ramolino rođ. Pietrasanta, ostavši udovicom, udala za švicarskog časnika Franza Faescha (Fescha), s kojim je dobila sina Josepha. Budući da je Napoleonov otac, Carlo Bonaparte, razmjerno rano preminuo (već 1785. godine), preuzeo je s vremenom Joseph Fesch brigu za polusestrinu brojnu obitelj (ona je bila udovica s osmero djece).

Fesch je za svećenika zaređen spomenute 1785. godine, a već prije Francuske revolucije postao je važnim članom kaptola u Ajacciju, kao kanonik, arhiđakon i prepošt. Tijekom burnog razdoblja Francuske revolucije bio je u sjeni, kao i velik dio ostatka tadašnjeg katoličkog svećenstva. S usponom Napoleona Bonapartea na vlast u Francuskoj započela je njegova visoka Crkvena karijera. Fesch je bio aktivan pri uspostavi konkordata između Francuske i tadašnje Papinske Države, a 1802. godine postavljen je za nadbiskupa Lyona, čime je postao primasom Galije. Početkom 1803. godine papa ga je proglasio i kardinalom. Fesch je uspio dogovoriti papino sudjelovanje pri krunidbi Napoleona za cara u Parizu 1804. godine. Napoleon je svom poluujaku dao status francuskog princa, a dodijelio mu je i najviši stupanj odlikovanja Legije časti. Zanimljivo je da je Fesch načelno bio odaniji papi nego Napoleonu. Nakon Bonaparteovog poraza odeselio se kardinal Fesch u Rim, gdje je živio do kraja života. Preminuo je 1839. godine, u 77. godini.


Komentari