Na današnji dan

Princ Georg Adam von Starhemberg – savjetnik carice Marije Terezije (1724.)

U Parizu je Starhemberg bio zaslužan za dogovaranje braka između nadvojvotkinje Marije Antoanete, kćeri Marije Terezije, i budućeg francuskog kralja Luja XVI.

Dana 10. kolovoza 1724. godine rođen je knez (princ) Georg Adam von Starhemberg, utjecajni dvorjanin i savjetnik carice Marije Terezije. Potjecao je iz jedne od najstarijih austrijskih plemićkih obitelji. Zanimljivo je da je rođen u Londonu, gdje mu je otac bio austrijski diplomat. Od rođenja je Georg Adam von Starhemberg imao titulu grofa.

Bio je od 1753. do 1766. godine habsburški veleposlanik u Parizu, tijekom vladavine francuskog kralja Luja XV., koji je uvelike bio pod utjecajem markize de Pompadour. Godine 1765. dodijeljena je Starhembergu prinčevska (kneževska) titula, čime je uzdignut u najviši sloj aristokracije Habsburške Monarhije. U Parizu je Starhemberg bio zaslužan za dogovaranje braka između nadvojvotkinje Marije Antoanete, kćeri Marije Terezije, i budućeg francuskog kralja Luja XVI. (oboje su kasnije smaknuti na giljotini tijekom Francuske revolucije).

Dulje je vrijeme knez Starhemberg bio austrijski opunomoćeni ministar u Bruxellesu, glavnom gradu tadašnje Austrijske Nizozemske. Radilo se o izrazito moćnom položaju, jer su opunomoćeni ministri u Bruxellesu, kao produžena ruka Beča, de facto vladali područjem koje danas pokriva Belgija. Nakon povratka u Beč postao je knez Starhemberg vrhovnim dvorskim meštrom (njem. Obersthofmeister), što je bila tamošnja najviša dvorska funkcija. Knez je prilično dugo poživio, sve do svoje 84. godine, a preminuo je u Beču 1807. godine, u doba Napoleonskih ratova.


Komentari