Na današnji dan

Princ Filip obratio se s pravoslavlja na protestantizam uoči vjenčanja s Elizabetom II. – 1947.

Princess Elizabeth and Philip, Duke of Edinburgh, pose with King George VI and Queen Elizabeth and other members of the royal family at Buckingham Palace, after their wedding, 20th November 1947. The two pageboys are Elizabeth's cousins, Prince William of Gloucester and Prince Michael of Kent, and the eight bridesmaids are Princess Margaret, Princess Alexandra of Kent, Lady Caroline Montagu-Douglas-Scott, Lady Mary Cambridge, Lady Elizabeth Lambart, Pamela Mountbatten, Margaret Elphinstone and Diana Bowes-Lyon. (Photo by Topical Press Agency/Hulton Archive/Getty Images)

Na vjenčanju princa Filipa i Elzabete II. bio je i svrgnuti jugoslavenski kralj Petar II. Karađorđević, sa suprugom kraljicom Aleksandrom (ona je bila rođakinja princa Filipa).

Na današnji dan 1947. godine u Londonu vjenčali su se Elizabeta, današnja britanska kraljica, i princ Filip, vojvoda od Edinburgha. Elizabeti je u to vrijeme bila 21 godina i još nije bila kraljica (njen otac – kralj George VI. umro je tek oko 4 i pol godine kasnije). Princu Filipu bilo je 26 godina (stariji je oko 5 godina od Elizabete).

Vjenčanje je održano u slavnoj Westminsterskoj opatiji u Londonu, mjestu gdje se tradicionalno krune britanski kraljevi. Zanimljivo je da se princ Filip uoči vjenčanja obratio s pravoslavlja na anglikansku vjeru. Naime, on je prethodno, kao grčki princ, bio pravoslavne vjere (djed princa Filipa bio je grčki kralj).

Kum princu Filipu bio je njegov bratić David Michael Mountbatten, markiz od Milford Havena. Od stranih vladara, zanimljivo je da je na vjenčanju bio čak i tadašnji kralj Iraka Faisal II. (on je bio ujedno i posljednji irački kralj, a ubijen je 11 godina kasnije za vrijeme revolucije u Bagdadu). Također, bili su ondje i kraljevi Danske, Norveške i Rumunjske. Osobito je zanimljivo da je na vjenčanju bio i svrgnuti jugoslavenski kralj Petar II. Karađorđević, sa suprugom kraljicom Aleksandrom (ona je bila rođakinja princa Filipa).


Komentari