Na današnji dan

Princ Eugen Savojski – vrhovni vojni zapovjednik habsburških vojski – 1736.

Princ Eugen posjedovao je cijeli niz raskošnih dvoraca, uključujući znameniti Belvedere u Beču, Hof u blizini današnje austrijsko-slovačke granice i Ráckeve u Ugarskoj.

Princ Eugen Savojski, jedan od najslavnijih vojskovođa u povijesti Habsburške Monarhije, umro je 21. travnja 1736. godine. Kao vojnog stratega cijenio ga je i Napoleon Bonaparte, a Nijemci su čak i u nacističko vrijeme po njemu nazivali oružane jedinice. Princ Eugen bio je vrlo kompleksnog podrijetla. Naime, pripadao je talijanskoj vladarskoj dinastiji Savoja, no rođen je u Francuskoj, gdje je njegova grana dinastije imala posjede (otac mu je imao i francusku titulu grofa od Soissonsa). Po majci je princ Eugen bio rođak znamenitog kardinala Mazarina, svojevrsnog francuskog prvog ministra tj. premijera (kardinal je njegovoj majci bio ujak). Princ Eugen imao je gomilu utjecajnih rođaka i s očeve i s majčine strane.

Unatoč primarnom talijansko-francuskom podrijetlu, zanimljivo je da se Eugen Savojski proslavio zapravo kao austrijski (habsburški) vojskovođa s glavnim uporištem u Beču. U habsburškoj je službi vršio čitav niz važnih političkih i vojnih funkcija. Primjerice, bio je guverner Milana i guverner Austrijske Nizozemske, na području današnje Belgije, a osobito važna njegova funkcija bila je ona predsjednika Dvorskog ratnog vijeća (njem. Hofkriegsrat). To je vijeće bilo na čelu austrijske vojne sile, a princ Eugen bio je na njegovom čelu tijekom čak 33 godine (praktički cijelu prvu trećinu 18. stoljeća).

Princ Eugen posjedovao je niz raskošnih dvoraca, uključujući znameniti Belvedere u Beču, Hof u blizini današnje austrijsko-slovačke granice i Ráckeve u Ugarskoj. Na području današnje Hrvatske posjedovao je princ Eugen vlastelinstvo u Baranji. Smrt je princa Eugena zatekla u 73. godini života, a umro je vjerojatno od posljedica plućne bolesti.


Komentari