Na današnji dan

Princ Coburg koji je s habsburškom vojskom okupirao Bukurešt – 1815.

Vojne jedinice princa Friedricha Josiasa okupirale su oko 1789. godine, upravo u doba početka Francuske revolucije, današnji rumunjski glavni grad Bukurešt.

Dana 26. veljače 1815. godine umro je njemački princ Friedrich Josias od Sachsen-Coburg-Saalfelda. Značajan je bio kao vojskovođa Habsburške Monarhije u doba carice Marije Terezije i njenih sinova – careva Josipa II. i Leopolda II. (svi su ti vladari ujedno vladali i Hrvatskom). Princ Friedrich Josias dobio je čin feldmašala, najviši čin u vojsci Habsburške Monarhije.

Princ Friedrich Josias od Sachsen-Coburg-Saalfelda sudjelovao je u zanimljivom pohodu habsburške vojske na Osmansko Carstvo (Austrijsko-turski rat od 1787. do 1791. godine). Provalio je duboko u teritorij današnje Rumunjske i Moldavije. Zanimljivo je da je habsburška voska došla čak i do područja današnje Ukrajine. Vojne jedinice princa Friedricha Josiasa okupirale su oko 1789. godine, upravo u doba početka Francuske revolucije, današnji rumunjski glavni grad Bukurešt. Paralelno s Austrijsko-turskim ratom vodio se tada i Rusko-turski rat.

Nakon izbijanja revolucije u Francuskoj princ Friedrich Josias borio se ondje u ime Habsburške Monarhije protiv Francuza. Odnio je niz pobjeda, a čak je osvojio i nekoliko gradova na sjeveru Francuske. Ipak, habsburške su postrojbe morale na kraju evakuirati prostor današnje Belgije i prepustiti je revolucionarnoj Francuskoj.


Komentari