Na današnji dan

Princ Camillo Borghese – aristokratski suprug Napoleonove sestre Pauline – 1775.

Napoleon ga je odlikovao velikom ogrlicom Legije časti, najvišim stupnjem tog ordena, a proglasio ga je, navodno na sestrino traženje, i generalnim guvernerom prekoalpskih departmana.

Dana 19. srpnja 1775. godine rođen je Camillo Filippo Ludovico Borghese, talijanski princ i suprug Napoleonove sestre Pauline Bonaparte. Camillo se rodio kao najstariji sin i nasljednik Marcantonija Borghesea, glave kuće Borghese (jedne od najmoćnijih rimskih obitelji). Obitelj Borghese posjedovala je u Rimu golemu palaču pokraj rijeke Tibera, kao i vilu s velikim parkom (Villa Borghese). Ta je obitelj dala i vrlo značajnog papu Pavla V. (rođenog pod imenom Camillo Borghese, upravo kao i spomenuti princ).

Princ Camillo Borghese dobio je kao Napoleonov šogor titulu suverenog vojvode od Guastalle, a već je od oca bio naslijedio titule princa od Sulmone i princa od Rossana. Napoleon ga je odlikovao i velikom ogrlicom Legije časti (fr. Grand collier de la Légion d’honneur), najvišim stupnjem tog ordena, a proglasio ga je, navodno na Paulinino traženje, i generalnim guvernerom prekoalpskih departmana (fr. Gouverneur Général des Départements au-delà des Alpes). Camillo je poživio do 1832. godine, što znači da je Napoleona nadživio za 11 godina. Preminuo je u Firenci u 57. godini života, nadživjevši i svoju suprugu Paulinu.

Komentari