Na današnji dan

Princ Aleksandar Karađorđević – pretendent na prijestolje Srbije – 1945

Britanska vlada privremeno ustupila suverenitet nad apartmanom broj 212 u hotelu Claridge’s Jugoslaviji, kako bi Aleksandar bio rođen na jugoslavenskom tlu.

Dana 17. srpnja 1945. godine rođen je princ Aleksandar Karađorđević, današnji pretendent na titulu kralja Srbije. Rodio se u londonskom hotelu Claridge’s, u kojem je u to vrijeme boravila njegova obitelj u izgnanstvu. Zanimljivo je da je Britanska vlada privremeno ustupila suverenitet nad apartmanom broj 212 u hotelu Claridge’s Jugoslaviji, kako bi Aleksandar bio rođen na jugoslavenskom tlu. Inače, hotel Claridge’s jedan je od najuglednijih u Londonu, a povijesno je povezan i s drugim pripadnicima kraljevskih dinastije te s različitim slavnim osobama.

Aleksandar Karađorđević svojim je podrijetlom uvelike povezan s pripadnicima ostalih europskih kraljevskih dinastija. Primjerice, potomak je britanske kraljice Viktorije, što znači da je od rođenja bio u redu nasljeđivanja britanske krune. Nadalje, princ Aleksandar potomak je prvog njemačkog cara Vilima (Wilhelma) I. Hohenzollerna, kao i ruske carske dinastije (čak i cara Petra Velikog).

Komentari