Na današnji dan

Princ Al-Valid – najbogatiji arapski poduzetnik (1955.)

Sedmog ožujka. 1955. rođen je Al-Valid bin Talal bin Abdulaziz al Saud, najbogatiji arapski poduzetnik na svijetu. Bogatstvo mu procjenjuju na oko 20 milijardi dolara, a vlasnik je kompanije Kingdom Holding sa sjedištem u Rijadu (glavnom gradu Saudijske Arabije). Ta kompanija, između ostaloga, financira gradnju budućeg najvišeg nebodera na svijetu – Kingdom Towera u Džedi (Jeddah) – koji bi trebao biti visok čak oko 1000 metara.

Premda je Al-Valid saudijski princ, tj. pripadnik tamošnje vladajuće kraljevske dinastije, njegovo bogatstvo nije naslijeđeno, nego je stečeno ulagačkim aktivnostima. Navodno je princ Al-Valid kao poduzetnik započeo posao s prilično skromnim resursima, a s vremenom je stekao udjele u mnogobrojnim svjetskim kompanijama. Zbog toga ga nazivaju i Arapskim Warenom Buffetom. Ipak, postoje teorije da se iza princa Al-Valida kriju i drugi ulagači.

Princ Al-Valid rođen je kao unuk Ibn Sauda, prvog kralja Saudijske Arabije. Studirao je u SAD-u, a poslovnu je karijeru započeo u Saudijskoj Arabiji, u koju se vratio nakon završetka studija. Stekao je udjele u velikim svjetskim korporacijama, uključujući Citigroup. Osobito se ističe po vlasništvu nad hotelima, uključujući Plazu u New Yorku i Savoy u Londonu. Princ Al-Valid vlasnik je i jedne od najvećih jahti na svijetu – Kingdom 5KR. To je plovilo, dugo oko 86 metara, isprva bilo u vlasništvu saudijskog milijardera Adnana Khashoggija, a zatim Donalda Trumpa, dok ga nije kupio princ Al-Valid.

Komentari