Na današnji dan

Pretorijanci ubili rimskog cara Heliogabala – 222.

Kap koja je prelila čašu bilo kad je oženio Vestalku.

Rimski car koji se smatrao zemaljskim utjelovljenjem božanstva sunca Elagabala i po tom si dao ime – Heliogabal (u nekom inačicama Elagabal) ubijen je od strane vlastite garde, pretorijanaca, 11. ožujka 222. godine u dobi od samo 18 godina. Njegova sudbina neobična je i za surovo vrijeme Rimskog Carstva. Naime, rodio se na Istoku Rimskog Carstva, u Emesi (današnji Homs u Siriji) kao manje važan član vladajuće dinastije Sever. Već kao dječak bio je vrhovni svećenik sirijskoga boga Elagabala u tom gradu, i pod jakim utjecaje majke Julije Soemije.

Nakon ubojstva cara Karakale, 217. godine, došlo je do previranja u Carstvu što je vješto iskoristila Heliogabalova baka Julija Meza koja je pokrenula pobunu koja je u konačnici 14-godišnjaka dovela na prijestolje. Postavši carem mladić si je nadjenuo službeno ime Marko Aurelije Antonin Augustus te je s Istoka došao u Rim o kojem nije znao gotovo ništa. Legenda kaže da je, kad je stigao u grad, zatražio da mu se sakupi sva paučina iz grada. Car se kladio sa svojim društvom kako će mu skupiti 1.000 libri paučine (libra iznosi nešto manje od pola kila). Nemalo se iznenadio kada su mu donijeli 10.000 libri paučine.

Kako je odmalena bio svečenik svoga boga sunca novi car je nasilu htio taj kult uvesti i u Rim. Iako su Rimljani bili poznati po tome što su prihvaćali strane bogove, Helioglabalovo inzistiranje na samo jednom bogu bilo im je previše. Ipak, mladi car je vjerovao u moć svoga boga te se nije obazirao na negodovanje puka i Senata. Kap koja je prelila čašu bilo kad je oženio Vestalku, svećenicu rimskoga najsvetijeg kulta Veste koja je morala ostati nevina i čista do kraja pontifikata. Ako bi na bilo koji način prekršila svoj zavjet bila bi u praksi živa pokopana. Ta se Vestalka zvala Akvileja Severa, te mu je bila dalja rođakinja.

Heliogabal se malo miješao u politiku, osim par pobuna koje je ugušio i nekoliko ubistava koja je naredio, Heliogabal je mijenjao državu u jednom području koje jednostavno nije smio taknuti, u religiju. Ipak činjenica da je na vlasti ostao, uprkos skandalima, čak 4 godine, može se pripisati njegovoj podržavateljici, Juliji Mezi. Meza je pokušavala umanjiti njegove skandale. Upravo je Meza predložila da posvoji svog rođaka Aleksandra, omiljenog među pretorijancima i vojskom, kako bi se vratio već ozbiljno narušen ugled. Ali uvidjevši Aleksandrou omiljenost u narodu car ga je smjenio sa svih dužnosti. Nato su pretorijanci pozvali Heliogabala i Aleksandra u svoj kamp te počeli klicati Aleksandru proglasivši ga carem, a pritom su ignorirali Heliogabala. Ovaj je doživio nervni slom prijeteći pretorijancima ako ga ovaj tren ne priznaju za cara. Garda je ubila Heliogabala i njegovu majku na licu mjesta, odrezala im glave i vukla tijela ulicama grada da bi ih na kraju bacila u Tiber na opće oduševljenje stanovništva.


piše: Dražen Krajcar

Komentari