Na današnji dan

Preseljenje japanske carske prijestolnice u Kyoto (794.)

Dana 22. listopada 794. godine u Japanu smatraju danom preseljenje japanske prijestolnice u Kyoto. Taj je grad zatim bio carska prijestolnica Japana više od tisuću godina, sve dok sjedište dvora nije preseljeno 1868. godine u Tokijo (nekadašnji Edo). Na japanskom jeziku ime Kyoto i označava glavni grad, odnosno prijestolnicu.

Preseljenje glavnog grada u Kyoto obavio je tadašnji japanski car Kanmu iz stare prijestolnice Nare da bi se udaljio od budističkog svećenstva koje se počelo uplitati u carske poslove. Novi su grad isprva zvali Heian-kyō, što otprilike na japanskom jeziku znači prijestolnica spokoja i mira, a ime Kyoto postalo je općeprihvaćeno tek kasnije. Napomenimo, premda je u Kyotu bilo sjedište japanskih careva tijekom spomenutog tisućugodišnjeg razdoblja, razni šoguni i velikaši, ponekad moćniji od cara, stolovali su u drugim gradovima (npr. Kamakura, Edo), koji su zbog toga također bili glavna središta moći. 

Kyoto je jako stradao tijekom Ōninskog rata (1467.- 1477.), te se nije oporavio sve do polovice 16. stoljeća. Toyotomi Hideyoshi je obnovio grad i dao izgraditi nove ulice čime je udvostručio broj ulica u pravcu sjever-jug. Time je grad dobio izgled mreže pravokutnika, za razliku od kvadratične mreže ulica starog grada. Tijekom Hamaguri bune 1864. godine, u gradu je izgorjelo oko 28.000 kuća, što je bilo razlogom premještanja prijestolnice u Tokio 1869. Nakon toga oslabilo je gospodarstvo grada, te je za njegov spas izgrađen kanal jezera Biwa 1890. godine.

Kyoto danas ima oko 1.500.000 stanovnika (nekoć je bio brojem stanovnika najveći grad u Japanu), a zbog svoje je središnje pozicije vrlo dobro prometno povezan s ostalim japanskim gradovima. Od poznatijih japanskih kompanija glavno sjedište u Kyotu imaju npr. Nintendo, Omron i Kyocera.


piše: Dražen Krajcar

Komentari