Na današnji dan

Preminuo misteriozni Čovjek sa željeznom maskom (1703)

Dana 19. studenog 1703. godine preminuo je misteriozni Čovjek sa željeznom maskom, zatočen u znamenitoj pariškoj tvrđavi Bastille. Spomenutog zatvorenika čuvao je zatvorski upravitelj Bénigne d’Auvergne de Saint-Mars tijekom čak 34 godine, a identitet mu je bio strogo čuvan (zatvorenik je stalno nosio na licu komad crnog baršunastog platna, možda učvršćen metalnim okvirom).

Sa spomenutim zatvorskim upraviteljem misteriozni Čovjek sa željeznom maskom nekoliko je puta premještan po raznim zatvorima (npr. bio je zatvoren u tvrđavi Pinerolo, u zatvoru na otoku Sainte-Marguerite u Sredozemnom moru te u zatvoru u sklopu tvrđave Exilles), iz čega se može zaključiti da je Saint-Marsu bio osobno povjeren na čuvanje. Kad je zatvorenik preminuo pokopali su ga već sljedećeg dana pod imenom Marchioly na groblju tamošnje župe sv. Pavla. Navodno je zatvorenik umro u starosti od oko 45 godina.

Oko identiteta Čovjeka sa željeznom maskom ispleo se velik broj teorija i legendi. Priču su iskoristili već Voltaire i Alexandre Dumas, kao i mnogi drugi kasniji autori, pri čemu su neke teorije bile očigledno nevjerojatne. Do danas su se iskristalizirale dvije glavne pretpostavke o njegovom identitetu. Po jednoj je Čovjek sa željeznom maskom bio Ercole Matthioli, ministar vojvode od Mantove, a po drugoj Eustache Dauger, službenik kardinala Mazarina, svojevrsnog francuskog prvog ministra (premijera). Ova druga teorija danas je najšire prihvaćena.


Komentari