Na današnji dan

Premijerov sin koji je dobio Nobelovu nagradu – 1958.

Robert Cecil imao je kao sin markiza pravo na počasnu titulu lorda, no dobio je i vlastitu aristokratsku titulu vikonta Cecila od Chelwooda.

Dana 24. studenog 1958. godine umro je Robert Cecil, britanski političar i aristokrat koji je dobio Nobelovu nagradu za mir. Zanimljivo je da je njegov otac bio moćni britanski premijer Robert Gascoyne-Cecil, poznat kao treći markiz od Salisburyja, koji je na čelu britanske vlade bio u čak tri navrata. Njihova obitelj Cecil općenito je bila jedna od politički najutjecajnijih aristokratskih obitelji u britanskoj povijesti. Već je njihov daleki predak – William Cecil, lord Burghley – bio glavni savjetnik engleske kraljice Elizabete I. (još u 16. stoljeću). Obitelj Cecil dobila je nekoliko titula grofova i markiza, uključujući spomenutu titulu markiza od Salisburyja. Čak je osam pripadnika te obitelji držalo u Engleskoj položaj lorda-čuvara tajnog pečata.

Braća nobelovca Roberta Cecila također su ostvarila zavidne karijere. Jedan je bio anglikanski biskup, jedan visoki časnik i kolonijalni službenik, a preostala dvojica visokopozicionirani političari. Robert Cecil vršio je niz funkcija u britanskoj vladi, a postao je i ministrom. Premda je kao sin markiza imao pravo na počasnu titulu lorda, dobio je i vlastitu aristokratsku titulu vikonta Cecila od Chelwooda, koja je davala i mjesto u Domu lordova. Cecil je povijesno ostao osobito zapamćen kao jedan od glavnih pokretača Lige naroda – međunarodne organizacije koja je prethodila Ujedinjenim narodima. Ostvarenju ideje Lige naroda poklonio je Cecil većinu drugog dijela svog radnog vijeka. Nobelovu nagradu za mir dobio je upravo zbog tog zalaganja. Nažalost, Liga naroda pokazala se na kraju neučinkovitom, naročito zbog toga što nije uspjela spriječiti Drugi svjetski rat. Ipak, nakon tog rata Cecil je pozdravio osnivanje Ujedinjenih naroda rečenicom: “The League is dead; long live the United Nations!” (Liga je mrtva; živjeli Ujedinjeni narodi!).

Komentari