Na današnji dan

Premijerno prikazan film King Kong (1933.)

Budući filmski hit King Kong premijerno je prikazan u New Yorku drugog ožujka 1933. godine. Film je izazvao pravu senzaciju, jer je animacija golemog gorile u tzv. stop-motion tehnici za to vrijeme bila impresivna. Animaciju filma radio je ugledni stručnjak Willis O’Brien, koji se prethodno proslavio revolucionarnim prikazom pokretnih dinosaura u filmu Izgubljeni svijet.

Film koji su režirali i producirali Merian C. Cooper i Ernest B. Schoedsack, a inspiraciju za divovskog majmuna pronašli su u knjizi Arthura Conana Doylea Izgubljeni svijet.

Premijera filma održana je na području poznatog Rockefeller Centra u New Yorku, a gužva na ulazu bila je tako velika da su ljudi stajali u redovima koji su se protezali oko okolnih blokova zgrada. U prva četiri dana film se prikazivao dnevno čak po deset puta i sve su projekcije bile rasprodane.

Golemi King Kong ubrzo je našao mjesto u popularnoj kulturi, a film je vremenom postao klasik, tijekom idućih desetljeća snimljeno je još nekoliko verzija filma koje se uglavnom sadržajno drže originala.


Komentari