Na današnji dan

Kaj te muči Njofra– premijera nenadmašnog Zekoslava Mrkve – 1940.

Film Divlji zec bio nominiran i za nagradu Oscar.

Prvi crtani film s likom najpopularnijeg zeca na svijetu – brbljavog Zekoslava Mrkve (engl. Bugs Bunny), premijerno je prikazan 27. srpnja 1940. godine. Radilo se o filmu pod nazivom Divlji zec (engl. A Wild Hare), u kojem je ujedno i prvi put izrečena slavna fraza “Eh, what’s up Doc?” (hrv. Šta je doktore). Tu frazu Zekoslav redovito koristi grickajući mrkvu

Film Divlji zec bio nominiran i za nagradu Oscar. Osim lika Zekoslava Mrkve u tom se filmu pojavljuje i lovac Elmer Fudd, koji neuspješno pokušava upucati zeca sačmaricom. Redatelj crtanog filma Divlji zec bio je Fred Avery, film je producirao Leon Schlesinger, a glavni animator Zekoslava Mrkve bio je Virgil Ross. Film je napravljen u produkciji kuće Warner Bros., koja je realizirala i mnoge druge crtane likove ( Looney Tunes serijal).

Ovaj lik luckastog i domišljatog sivog zeca postao je jedan od najslavnijih crtanih likova ikada. Od svojeg debija Zekoslav se pojavio u raznim kratkometražnim i igranim filmovima, kompilacijama, TV serijama, muzičkim snimkama, stripovima, videoigrama, reklamama… Pojavio se u više filmova od ijednog drugog crtanog lika. Deveta je filmska osoba na svijetu po portretiranosti i ima zvijezdu na ulici slavnih u Hollywoodu.

Spomenimo da mu je glas za hrvatsku sinkronizaciju posuđivao glumac Vladimir Puhalo, koji je ostao zapamćen po rečenici: “Kaj te muči Njofra”. Po mnogim kritičarima, ali i glasu gledatelja, Puhalova impretacija bila je bolja od izvornika.


piše: Dražen Krajcar

Komentari