Na današnji dan

Premijera Hitchcockovog filma Psiho – 1960.

Hitchcock ga je snimio s minimalnim troškovima, u crno-bijeloj tehnici.

Premijeraslavnog psihološkog trileraPsiho (engl. Psycho), režisera AlfredaHitchcocka, održana je 16. lipnja 1960. godine.Glavne uloge odigrali su Anthony Perkins i Janet Leigh, a film je snimljen prema scenariju Josepha Stefana koji se temelji na istoimenom romanu Roberta Blocha.

Okosnica radnje filma je susret između tajnice Marion Crane (Leigh) koja se, nakon što je pobjegla s novcem svojeg šefa, skriva u zabačenom motelu i vlasnika tog motela, poremećenog Normana Batesa (Perkins) te kasnijih posljedica njihovog susreta

Premda se radilo o razmjerno niskobudžetnom filmu, Psiho je s vremenom stekao veliku zaradu u kinima, čime se Hitchcock obogatio. Naime, budući da veliki studiji nisu željeli ulagati u snimanje takvog filma, Hitchcock ga je snimio s minimalnim troškovima, u crno-bijeloj tehnici umjesto tada već uobičajene boje. Privatno je financirao film, a studiji su mu dali 60 % udjela u zaradi umjesto uobičajenog redateljskog honorara, jer nisu vjerovali u komercijalni uspjeh filma. Zbog svega navedenog Hitchcock je velikim uspjehom tog filma u kinima zaradio mnogo više nego što su inače zarađivali redatelji.

Knjigu po kojoj je snimljen film dao je prethodno kupiti u što većem broju primjeraka, kako bi je uklonio s tržišta i povećao iznenađenje publike. Psiho su pozitivno ocijenili i kritičari, tako da je dobio četiri nominacije za nagradu Oscar. Danas ga se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena,a 1992. godineizabran je za očuvanje u američkom nacionalnom filmskom registru.

piše: Dražen Krajcar

Komentari