Na današnji dan

Premijera filma Terminator – 1984.

Schwarzenegger u filmu Terminator izgovara samo desetak linija teksta.

Dana 26. listopada 1984. godine održana je premijera filma Terminator s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi. Izrada filma koštala je samo oko 6,4 milijuna dolara, a zarada je nadmašila sva očekivanja i višestruko vratila uloženi novac. Ideja za film Terminator nastala je izvorno u glavi redatelja Jamesa Camerona 1981. godine, u vrijeme kad je on još bio u dvadesetim godinama svog života. Film je uspio realizirati uz pomoć producentice Gale Anne Hurd, kojom se kasnije i oženio (njih su dvoje kasnije bili redateljsko-producentski dvojac i na filmu Aliens).

U vrijeme produkcije Terminatora navršio je Arnold Schwarzenegger 37 godina, a glavna ženska glumica, Linda Hamilton, 28. Kasnije se James Cameron oženio i njome, nakon brakova sa spomenutom Gale Anne Hurd i drugom filmašicom Kathryn Bigelow. Zanimljivo je da je Arnold Schwarzenegger u filmu Terminator imao samo desetak linija teksta, tako da je izgovorio ukupno manje od stotinu riječi. Gotovo istodobno s Terminatorom snimao je Schwarzenegger drugi nastavak Conana.

Radi smanjenja troškova Cameron je u Terminatoru koristio  taktiku tzv. gerilskog snimanja. Glumci i filmska ekipa došli bi na neku lokaciju, na brzinu obavili snimanje te zatim otišli prije nego bi onamo mogla stići policija. Navodno je zbog toga u filmu Terminator završilo čak i nekoliko snimki prolaznika koji nisu bili svjesni da ih se snima.


Komentari