Na današnji dan

Premijera filma Rašomon slavnog Akire Kurosawe (1950.)

Premijera japanskog filma Rašomon, u režiji znamenitog Akire Kurosawe, održana je 25. kolovoza 1950. godine. Tijekom vremena postao je jednim od najcjenjenijih filmova svih vremena, a nagrađen je Oscarom te Zlatnim lavom Venecijanskog filmskog festivala. Kurosawa je u trenutku premijere Rašomona bio u dobi od 40 godina, a upravo je zahvaljujući tom filmu stekao svjetsku slavu.

Naziv filma, Rašomon, potječe od naziva za južna gradska vrata Kyota, nekadašnje japanske prijestolnice. Radnja filma Rašomon karakteristična je po tome što niz likova prepričava različite opise istog događaja, zločina silovanja i ubojstva, čime ulaze u kontradikciju. Kurosawa je film bazirao na kratkoj priči U šumarku japanskog autora Ryūnosukea Akutagawe, a naslov je uzeo po kratkoj priči Rašomon istog autora.

U filmu se koriste samo tri scenografije: spomenuta gradska vrata, šumarak i dvorište. Filmska glazba u Rašomonu uključuje i jednu obradu znamenitog Boléra europskog skladatelja Mauricea Ravela. U vrijeme premijere Rašomona Japan je još uvijek bio pod savezničkom okupacijom nakon Drugog svjetskog rata.

Komentari