Na današnji dan

Premijera filma Rambo (1982.)

Dana 22. listopada 1982. održana je premijera filma Rambo (engl. First Blood) sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi. Film je polučio velik uspjeh, pa je kasnije o liku Ramba snimljen niz nastavaka.

Snimljen je s budžetom manjim od dvadeset milijuna dolara, a zaradio je više od 125 milijuna. Tijekom produkcije Ramba Sylvester Stallone navršio je 36 godina (istu je dob navršio i Arnold Schwarzenegger sljedeće godine tijekom snimanja filma Terminator). Stallone je u vrijeme snimanja Ramba bio već svjetski poznat po svojim filmskim hitovima s likom boksača Rockyja Balboe (do sredine 1982. već su izašli filmovi Rocky, Rocky II i Rocky III), no izvan lika Rockyja nije do tada imao osobito uspješne filmove. Serija filmova s likom vijetnamskog vojnog veterana Johna Ramba to je izmijenila, pa je taj lik stekao gotovo jednak kultni status kao Rocky Balboa.

Scenarij za film Rambo napravljen je prema romanu Prva krv (engl. First Blood) američkog autora Davida Morrella. Zanimljivo je da je taj roman objavljen još 1972., tj. čak deset godina prije filma. Za razliku od romana u kojem John Rambo na kraju pogiba, u filmu je prikazan sretniji završetak, koji je omogućio i produkciju nastavaka.


Komentari