Na današnji dan

Premijera filma Blago u srebrnom jezeru (1962.)

Dana 14. prosinca 1962. godine održana je premijera filma Blago u srebrnom jezeru (njem. Der Schatz im Silbersee), snimanog na lokacijama u Jugoslaviji, uglavnom na Plitvičkim jezerima. Film je snimljen u zapadnonjemačko-jugoslavensko-francuskoj koprodukciji, a režirao ga je Harald Reinl, austrijski filmski redatelj.

Scenarij Blaga u srebrnom jezeru bio je utemeljen na istoimenom romanu popularnog njemačkog spisatelja Karla Maya. May je napisao niz romana o Divljem zapadu, premda ga nikada osobno nije posjetio (pisao je i pustolovne romane koji se događaju u drugim dijelovima svijeta, poput Perzije).

Dio glumačke ekipe filma bio je s područja bivše Jugoslavije, no glavne likove tumačili su strani glumci. Tako je američki glumac Lex Barker tumačio lik Old Shatterhanda, a francuski glumac Pierre Brice lik Winnetoua. Film je postigao velik uspjeh, osobito u Zapadnoj Njemačkoj, pa je snimljen niz nastavaka: Winnetou I. iz 1963. godine, Old Shatterhand i Winnetou II. iz 1964., Winnetou III. iz 1965. godine itd. U tim su nastavcima scene snimane diljem Hrvatske (Velebit, kanjon Zrmanje i Vrlika), ali i drugih republika tadašnje Jugoslavije (Crna Gora). 


Komentari