Na današnji dan

Premijera čuvenog filma Casablanca – 1943.

Casablanca je osvojila tri nagrade Oscar.

Legendarni film redatelja Michaela Curtisa – Casablanca premijerno je prikazan u Hollywood Theatreu u New Yorku 26. studenog 1942., kako bi se poklopio sa savezničkom invazijom Sjeverne Afrike i zauzimanjem Casablance, dok je široka distribucija počela 23. siječnja 1943., kako bi se iskoristila Konferencija u Casablanci, sastanak na vrhu između Churchilla i Roosevelta u tom gradu.

U filmu su glavne uloge tumačili Humphrey Bogart, Ingrid Bergman i Paul Henreid, a radnja je smještena u marokanski grad Casablancu, pod kontrolom višijevske Francuske, u prvim godinama Drugog svjetskog rata. Glavni motiv filma je sukob glavnih junaka između ljubavi i vrline.

Film je nakon prvotnog prikazivanja polučio osrednji uspjeh, ponajviše zato što je bio požuren kako bi se iskoristila popraćenost spomenute savezničke invazije nekoliko tjedana ranije.Ipak, unatoč mijenjanju scenarista koji su mahnito adaptirali nerealizirani kazališni komad i jedva držali korak s produkcijom, i Bogartovu prvom iskustvu u romantičnoj glavnoj ulozi, Casablanca je osvojila tri nagrade Oscar, uključujući i onu za najbolji film. Likovi, dijalozi i glazba iz filma postali su legendarni, a Casablanca je s vremenom postajala sve popularnija tako da se konstantno nalazi pri vrhu izbora najboljih filmova svih vremena.

Samo snimanje filma započeo je 25. svibnja 1942., a zavšeno je 3. kolovoza iste godine. Produkcija je ukupno koštala 1,039.000 dolara (75 tisuća više nego što je proračunom bilo predviđeno), ne izrazito, ali iznad tadašnjeg prosjeka. Cijeli film snimljen je u studiju, osim sekvence koja prikazuje dolazak bojnika Strassera koja je snimljena u Zračnoj luci Van Nuys.


piše: Dražen Krajcar

Komentari