Na današnji dan

Premijera crtanog filma Knjiga o džungli, posljednjeg u produkciji Walta Disneyja – 1967.

Postojala je namjera da crtani film Knjiga o džungli bude nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma.

Dana 18. listopada 1967. godine održana je premijera crtanog filma Knjiga o džungli u produkciji znamenitog Walta Disneyja. To je ujedno bio i posljednji crtani film koji je Disney osobno producirao jer je preminuo 15. prosinca 1966. godine tj. tijekom rada na tom filmu.

Izrada crtanog filma Knjiga o džungli koštala je oko četiri milijuna dolara, a zarada je bila višestruka zbog velike popularnosti tog uratka. Priča je bila inspirirana znamenitim književnim djelom Rudyarda Kiplinga iz 1894. godine. Walt Disney uvelike je utjecao na konačni scenarij crtanog filma jer je želio ukloniti mračne i zlokobne prizvuke iz Kiplingovog izvornog djela. Budući da je crtani film ujedno bio i mjuzikl, imao je osam izvornih pjesama. Osobito su popularnima postale pjesme The Bare Necessities, koju u crtanom filmu izvode medvjed Baloo i dječak Mowgli te I Wan’na Be like You u izvedbi majmunskog kralja Luija.

Za usporedbu, iste godine koje je održana premijera filma Knjiga o džungli, u kinima su se prikazivali također i filmovi Diplomac s Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi te Dvanaestorica žigosanih s Leejem Marvinom, Ernestom Borgnineom i Charlesom Bronsonom u glavnim ulogama. Nagradu Oscar za najbolji film dobio je za tu godinu U vrelini noći, a postojala je namjera da Knjiga o džungli bude nominirana u kategoriji najboljeg filma (za to je lobirao tadašnji predsjednik Akademije filmskih umjetnosti i znanosti Gregory Peck). Ipak, Knjiga o džungli nije nominirana za najbolji film, vjerojatno zbog nesklonosti tadašnjih utjecajnih filmaša prema nominacijama crtanih filmova za tu prestižnu kategoriju Oscara.


Komentari