Na današnji dan

Premijera baleta Leptir (1860.)

Balet-pantomima Leptir (franc. Le Papillon) u dva čina praizvedena je 26. studenog 1860. godine u pariškoj operi. Koreografiju je osmislila talijanska plesačica Marie Taglioni, a libreto je napisao Vernoy de Saint Georges. Glazbu je skladao jedan od najvažnijih skladatelja popularne glazbe u 19. stoljeću Jacques Offenbach. Praizvedba je bila pravi uspjeh ne samo zbog Offenbachove glazbe nego i talentirane balerine Emme Livry, čija je slava kratko trajala jer je njezinu odjeću zahvatila vatra na pozornici i umrla je od opekotina. Nešto slično događa se i u ovom baletu čija se radnja odigrava se na Istoku.

Prvi čin

Zločesta vila Hamza je ostarjela i želi postati mlada. To će joj se ostvariti ako je poljubi mladi princ. Njezin sluškinja je Farfalla, davno oteta emirova kći. Na druženju u Hamzinom dvorcu princ Djalma gleda samo mladu Farfallu, a nakon otplesane mazurke strastveno je poljubi. Vila je pokušala udariti djevojku štapom, ali je bila toliko pijana da se spotaknula. Pod utjecajem vina Farfalla izaziva Hamzu i ismijava je. Stara vila je pobjesnjela i pretvorila Farfallu u leptira. Odjedanput su tisuće leptira uletjele kroz prozore i otjerale zlu vilu iz njezine kuće. 

Na šumskoj čistini princ Djala i njegova pratnja naišli su na jato leptira. Neka dvorska dama ulovila je lijep primjerak i dala ga princu, koji ga je htio probosti. U tom trenutku leptir se pretvorio u djevojku koja plače. Djala je prepoznao Farfallu i izvadio iz nje kolac, no ona se onesvijestila i pala na tlo. Kad je došla sebi, odjetjela je s ostalim leptirima. Zla vila Hamza je uspjela pronaći Farfallu i uloviti je. Hamza je u nekom trenutku zaboravila ponijeti čarobni štab. To je iskoristio vrtlar i oslobio Farfallu, a Hamzu pretvorio u kip. Vrtlar je Djalmi otkrio Farfallin pravi identitet. Sad je vrtlar zaboravio štap, kojeg se dočepao dobri duh kuće (kobold).


Drugi čin

Kobold je vratio Hamzi njezin čarobni štap dok je bila zarobljena u emirovoj kući. Nakon povratka kući Farfalla odbija Djalmu, no on ne odustaje od zavođenja. Hamza je čekala trenutak kad će princ poljubiti lijepu emirovu kći. Tada se jednostavno bacila između njih! Dobila je poljubac koji je čekala i pretvorila se u prekrasnu djevojku. Princ zatim odluči zagrliti vješticu kako bi princezu učinio ljubomornom. I uspjelo je – Farfalla se baca princu oko vrata na što ju Hamza pretvara u leptira, a princa baca u umjetnu komu. Čitav dvorac pretvorila je u park. Vještica sada planira vjenčanje s princem te je dovela svoje četiri sestre. Za probno vjenčanje prebacila je u park kapelicu od zlatnih harfi s bakljama. Vatra je zahvatila Farfallina krila, što je oslobodilo čaroliju i pretvorilo je u ženu. Hamzine sestre pretvorile su Hamzu u kip i slomile čarobni štap. Farfalla i Djalma obukli su svečanu odjeću i vjenčali se.   

Piše: Marsela Alić

Komentari