Na današnji dan

Premijer koji se oženio najbogatijom nasljednicom u državi – 1847.

Lord Rosebery uspio se oženiti najbogatijom nasljednicom u Engleskoj. Ime joj je bilo Hannah de Rothschild i donijela mu je veliko bogatstvo, uključujući dvorac Mentmore Towers između Oxforda i Cambridgea. Ona je bila pripadnica bogate židovske bankarske obitelji Rothschild.

Dana 7. svibnja 1847. godine rođen je britanski premijer Archibald Primrose. Imao je škotsku grofovsku titulu Earl of Rosebery pa ga se često naziva lord Rosebery. Bio je premijer u doba britanske kraljice Viktorije, nakon Williama Gladstonea, a prije markiza od Salisburyja. 

Archibald Primrose rođen je u Londonu u aristokratskoj obitelji. Školovao se na poznatom Etonu, koji pohađaju djeca bogatih roditelja, a kasnije i na Oxfordu. Bio je velik ljubitelj trkaćih konja. Naslijedio je oko 40.000 jutara zemljišta u Škotskoj, velik godišnji prihod te spomenutu titulu lorda Roseberyja.

Lord Rosebery uspio se oženiti najbogatijom nasljednicom u Engleskoj. Ime joj je bilo Hannah de Rothschild i bila je jedino dijete silno bogatog bankara Mayera de Rothschilda. Dakako, ona je bila Židovka, što je u tadašnjem društvu predstavljalo problem. Naime, prigovore tom braku imala je i njegova obitelj i njezina. Ipak, vjenčali su se, i to po kršćanskom obredu. Ona je, međutim, zadržala židovsku vjeru.


Supruga mu je svojim nasljedstvom donijela ogromno bogatstvo. Spomenimo veliki dvorac Mentmore Towers između Oxforda i Cambridgea. Lord i lady Rosebery posjedovali su najmanje 12 dvoraca i kuća u Engleskoj i Škotskoj, jahtu u Francuskoj, pa čak i vilu kod Napulja, koja je danas službena rezidencija predsjednika Italije. Zanimljivo je da je njihov brak izgleda bio prilično sretan.

Lord Rosebery umro je u Engleskoj u 83. godini života, i to u gradu Epsomu u kojem se održava poznato konjičko natjecanje Derby (trkaći konji bili su, kao što je navedeno, strast lorda Roseberyja).

Komentari