Na današnji dan

Premijer Cavendish-Bentinck – vojvoda od Portlanda i nasljednik golemog bogatstva – 1809.

William Cavendish-Bentinck bio je ujedno i predak današnje britanske kraljice Elizabete II., i to po kraljičinoj majci Elizabeth Bowes-Lyon.

Dana 30. listopada 1809. godine umro je William Cavendish-Bentinck, vojvoda od Portlanda i britanski premijer. Zanimljivo je da je po očevoj liniji bio nizozemskog podrijetla, kao pripadnik obitelji Bentinck. Ta je obitelj u Nizozemskoj svojedobno dobila barunsku i grofovsku titulu, a u Veliku Britaniju došla je s Vilimom Oranskim, protestantskim nizozemskim vladarom koji je tijekom revolucije 1688. godine postao kraljem u Velikoj Britaniji.

Obitelj Bentinck u Velikoj Britaniji nagomilala je titule, osobito zahvaljujući spomenutom kralju Vilimu Oranskom. Dodijeljene su im s vremenom titule baruna Cirencestera (Baron Cirencester), vikonta Woodstocka (Viscount Woodstock), grofa od Portlanda (Earl of Portland), markiza od Titchfielda (Marquess of Titchfielda) te, konačno, vojvode od Portlanda (Duke of Portland). Napomenimo, upravo je vojvodska titula najviša među aristokratskim titulama u Velikoj Britaniji.

William Cavendish-Bentinck britanskim je premijerom prvi put postao 1783. godine, a ponovno je na mjesto britanskog šefa vlade došao 1807. godine, upravo u razdoblju borbe protiv Napoleona Bonapartea. Zanimljivo je da je William Cavendish-Bentinck bio ujedno i predak današnje britanske kraljice Elizabete II., i to po kraljičinoj majci Elizabeth Bowes-Lyon. Vojvoda je preminuo 1809. godine u Bulstrodeu, kad je bio u 72. godini života.


Komentari