Na današnji dan

Prelet balonom preko La Manchea – 1785.

Francuz Blanchard i Amerikanac dr. Jeffries poletjeli su balonom iz Dovera, a za dva i pol sata došli su do francuske obale i sletjeli kod mjesta Guînes.

Na današnji dan 1785. godine izvršen je prvi ljudski prelet kanala koji dijeli Francusku i Englesku. Taj povijesni pothvat izveo je Francuz Jean-Pierre Blanchard pomoću svog balona punjenog vodikom. Blanchard je bio jedan od prvih ljudi koji su ikada poletjeli balonom. Dapače, poznata braća Montgolfier pretekla su ga s prvim letom u povijesti za samo nekoliko mjeseci. Važno je znati da je, za razliku od balona na topli zrak braće Montgolfier, Jean-Pierre Blanchard koristio drugačiju tehnologiju. Naime, njegovi su baloni bili punjeni plinom vodikom, koji je mnogo lakši od zraka i stvara velik uzgon. Nedostatak je balona punjenih vodikom velika zapaljivost tog plina.

Pri letu preko La Manchea na današnji dan Blanchard je osobno letio u svojem balonu, a s njim je u košari bio i dr. John Jeffries – liječnik iz američkog grada Bostona. Zanimljivo je da, premda je Blanchard bio Francuz, njegov balon nije letio iz Francuske u Englesku, nego obrnuto jer je u to vrijeme Blanchard živio u Londonu.

Blanchard i dr. Jeffries poletjeli su iz Dovera, a za dva i pol sata došli su do francuske obale i sletjeli kod mjesta Guînes, nekoliko kilometara južno od Calaisa. Navodno je Blanchard nagrađen za taj pothvat od strane francuskog kralja Luja XVI. (koji je osam godina kasnije smaknut giljotinom u Francuskoj revoluciji).


Komentari