Na današnji dan

Predstavljen prvi bikini – 1946.

Izumitelj bikinija nije mogao pronaći profesionalnu manekenku koja bi pristala nositi tako malen kostim, pa je uzeo erotsku plesačicu Micheline Bernardini. 

Najpoznatiji kupaći kostim u povijesti – bikini, predstavljen je svijetu 5. srpnja 1946. godine. Kreator bikinija bio je Louis Réard iz Pariza. Po struci je bio automobilski inženjer, no igrom slučaja vodio je majčinu trgovinu donjim rubljem u blizini poznatog kabareta Les Folies Bergères u Parizu. Primijetio je da žene na plaži prilikom sunčanja podvijaju rubove svojih kupaćih kostima kako bi sunce doprlo do što većeg dijela kože. Želio je, stoga, napraviti najmanji kupaći kostim. Ideju za ime dobio je kad je njegov konkurent proizveo kupaći kostim Atom, koji je propagiran kao najmanji na svijetu.

Réard je napravio još manji kostim i dao mu ime Bikini po atolu Bikini u Tihom oceanu, gdje su se u to vrijeme izvodili poznati nuklearni pokusi. Igra riječi bila je u tome da je Bikini rascijepio Atom kao što se u nuklearnoj bombi cijepaju atomi urana. Svoj Bikini Réard je predstavio na poznatom pariškom kupalištu Piscine Molitor. Nije mogao pronaći profesionalnu manekenku koja bi pristala nositi tako malen kostim, pa je uzeo erotsku plesačicu Micheline Bernardini. Uspjeh bikinija bio je golem, naročito među muškarcima. Micheline Bernardini dobila je navodno 50.000 pisama obožavatelja. Prvi bikini imao je samo 194 kvadratna centimetra platna, koje je bilo oslikano uzorkom novinskog papira.

Komentari