Na današnji dan

Predsjednik Tajvana – trockist oženjen Bjeloruskinjom – 1988.

Čang Čing-kuo bio je sin i nasljednik poznatog generalisimusa Čang Kaj-šeka, dugogodišnjeg tajvanskog šefa države.

Na današnji dan 1988. godine umro je tajvanski državnik Čang Čing-kuo. Dakako, država Tajvan nastala je kad su kineski nacionalisti – pristalice Čang Kaj-šeka – izbjegli iz kontinentalne Kine i pronašli utočište na otoku Tajvanu. Oni su i dalje nastavili tvrditi da predstavljaju legitimnu kinesku vlast, zbog čega Tajvan i danas nosi službeni naziv Republika Kina (za razliku od komunističke Kine koja se naziva Narodna republika Kina).

Na Tajvanu je generalisimus Čang Kaj-šek sa svojom strankom Kuomintang vladao autoritarno sve do svoje smrti 1975. godine. Njegov sin, spomenuti Čang Čing-kuo bio je neka vrsta prijestolonasljednika. Naime, još u doba kad je Čang Kaj-šek vladao na kineskom kontinentu, njegov mladi sin držao je utjecajne položaje, a uoči egzila na Tajvan otac i sin navodno su zajedno zapovijedali posljednjom obranom nacionalističkih uporišta na kontinentu.

U vladi formiranoj na Tajvanu Čang Čing-kuo bio je ministar, a od 1972. godine čak i premijer (otac mu je tijekom cijelog tog razdoblja bio predsjednik države). Nakon očeve smrti, Čang Čing-kuo zadržao je premijersku poziciju, a postao je i predsjednik stranke Koumintang. Kasnije je postao i predsjednik države, čime je dospio na praktički isti položaj kao i njegov otac. Također je autoritarno vladao, no ipak različito od oca. Pod njegovim režimom Tajvan je nastavio doživljavati neslućen gospodarski uspon, kao jedan od tzv. Azijskih tigrova.


U životu Čang Čing-kua osobito je bila zanimljiva epizoda iz doba kad je boravio na školovanju u Staljinovom SSSR-u. Naime, premda mu je otac bio antikomunist, poslao je onamo sina radi održavanja dobrih odnosa sa SSSR-om. U Moskvi je Čang Čing-kuo dobio pseudonim Nikolaj Vladimirovič Elizarov, a čak je pristao i uz trockizam. Zanimljivo je da se ondje oženio Bjeloruskinjom koja mu je ostala suprugom do smrti. Ime joj je bilo Faina Ipatjevna Vahreva. Kasnije je na Tajvanu ona postala prva dama, kao predsjednikova supruga, a zvali su je Čang Fang-liang.

Komentari