Na današnji dan

Predsjednik Mitterrand otvorio prvu dionicu TGV-a (1981.)

Dana 22. rujna 1981. predsjednik François Mitterrand otvorio je prvu dionicu u povijesti francuskih brzih vlakova, poznatih pod kraticom TGV (franc. Train à Grande Vitesse). Otvorena je dionica Saint-Florentin – Sathonay, na liniji LGV Jugoistok, koja je u konačnici trebala povezivati Pariz i Lyon.

U prethodnim mjesecima 1981. vlakovi su na toj pruzi testirani pri brzinama od čak 380 kilometara na sat, što je predstavljalo revolucionarnu brzinu za europske željeznice. U komercijalnu su upotrebu vlakovi sustava TGV Jugoistok pušteni 27. rujna 1981. godine, a s vremenom su ostvarivali nove i nove rekorde u brzini vožnje po pruzi. U Francuskoj je u to vrijeme isticano da TGV nije namijenjen samo poslovnoj eliti, nego cjelokupnom stanovništvu, i to pod sloganom “napredak ne vrijedi ništa ukoliko ga ne dijele svi”. Budući da je sustav TGV Jugoistok ostvario komercijalni uspjeh, građene su kasnije i nove linije.

Godine 2007. ostvarena je rekordna brzina od 574,8 kilometara na sat, na liniji LGV Est (povezuje Pariz i Strasbourg). Prve godine (1981.) TGV-om se prevezlo 1.260.000 putnika, a krajem prvog desetljeća 21. stoljeća broj putnika prevezenih godišnje premašio je 120 milijuna.


Komentari