Na današnji dan

Predsjednik Meksika oženjen zvijezdom meksičkih sapunica – 1966.

U Meksiku je predsjednik ujedno i šef države i šef vlade, što znači da ne postoji zasebna funkcija premijera tj. predsjednika vlade. Dapače, u Meksiku predsjednik ima ovlasti veće čak i od predsjednika u SAD-u.

Dana 20. srpnja 1966. godine rođen je Enrique Peña Nieto, aktualni predsjednik Meksika. Izabran je 2012. godine na mandat od 6 godina (Meksiko ima dug predsjednički mandat). Rođen je u gradu Atlacomulco u središnjem dijelu Meksika, otprilike 80 kilometara od glavnog grada te države. Potjecao je iz obitelji koja je imala udjela u lokalnoj politici.

Enrique Peña Nieto ušao je u politiku u prilično mladoj dobi, nakon završetka studija. U dobi od 35 godina postao je guverner savezne države Meksiko (Estado de México), koja se nalazi u blizini glavnog grada i ima preko 16 milijuna stanovnika (najmnogoljudnija je od svih meksičkih saveznih država). Kao guverner obvezao se na izvršenje čak 608 obećanja, a to je potpisao pred javnim bilježnikom. Prema izvještajima njegove stranke izvršio ih je gotovo sva, što opozicija, naravno, nastoji staviti u pitanje.

Godine 2012. izabran je Enrique Peña Nieto za novog meksičkog predsjednika. Riječ je o moćnoj funkciji, jer Meksiko ima predsjednički politički sustav (ponešto sličan SAD-a, a ne europskim državama s parlamentarnim sustavima). Naime, u Meksiku je predsjednik ujedno i šef države i šef vlade, što znači da ne postoji zasebna funkcija premijera tj. predsjednika vlade. Dapače, u Meksiku predsjednik ima ovlasti veće čak i od predsjednika u SAD-u.

Nakon što mu je umrla prva supruga, Enrique Peña Nieto oženio se poznatom meksičkom glumicom iz sapunica. Ime joj je Angélica Rivera, a mlađa je od njega oko tri godine. Glumila je u mnogim sapunicama, uključujući Ukletu Marianu i Opijeni ljubavlju.


Komentari