Na današnji dan

Predsjednik Kostarike koji je ukinuo vojne snage te države – 1906.

Kao provizorni predsjednik José Figueres Ferrer ukinuo je vojne snage u Kostariki, povećao je prava žena, nacionalizirao je banke i omogućio obrazovanje širokim slojevima stanovništva.

Dana 25. rujna 1906. godine rođen je José Figueres Ferrer, kostarikanski političar koji je u čak tri navrata bio predsjednik te države. Rodio se u gradu San Ramónu u unutrašnjosti Kostarike, u obitelji useljenika iz Katalonije. Zanimljivo je da mu je materinji jezik bio katalonski. Figueres je u mladosti određeno vrijeme proveo na obrazovanju i radu u SAD-u (pohađao je i znameniti MIT), a zatim se vratio u Kostariku i počeo voditi plantažu. Na čelno mjesto u Kostariki izbio je nakon Građanskog rata 1948. godine.

Kao provizorni predsjednik ukinuo je vojne snage u Kostariki, povećao je prava žena, nacionalizirao je banke i omogućio obrazovanje širokim slojevima stanovništva. Unatoč usmjerenosti na socijalnu jednakost, Figueres nije bio komunist i protivio se komunističkim nasilnim metodama. Jednako tako protivio se diktatorskim praksama komunističkih protivnika, koji su često dolazili na vlast u latinoameričkim državama. Nakon 18 mjeseci José Figueres Ferrer mirno je sišao s vlasti, a predsjednički položaj u Kostariki preuzeo je Otilio Ulate Blanco.

Kasnije je Figueres osvojio još dva predsjednička mandata: jedan tijekom 1950-ih te jedan tijekom 1970-ih godina. Postao je jednim od najuglednijih latinoameričkih političara u svjetskim okvirima. Kasnije je predsjednikom Kostarike postao i njegov sin José María Figueres (tijekom 1990-ih godina).


Komentari