Na današnji dan

Predsjednik kojeg su pobunjenici masakrirali, a zatim i kuhali dijelove njegovog tijela – 1990.

Samuel Doe bio je liberijski predsjednik koji je na vlast došao u vojnom udaru. Uoči toga u liberijskoj vojsci  bio je dočasnik. 

Dana 9.rujna 1990. godine ubijen je liberijski predsjednik Samuel Doe. Među svjetskim državnicima isticao se činjenicom da je na vlast došao kao dočasnik koji je predvodio vojni puč u Liberiji 1980. godine. Mnoge su osobe u povijesti na vlast dolazile putem vojnog udara, ali su to većinom bili generali ili barem visoki časnici. Samuel Doe, naprotiv, u liberijskoj je vojski uoči puča imao dočasnički čin koji se u toj zemlji zove Master Sargeant, a u Hrvatskoj vojski otprilike bi odgovarao činu stožernog narednika.

Liberija je zanimljiva među afričkim državama po tome što je osnovana s namjerom naseljavanja oslobođenih crnih robova iz Amerike. Glavni grad Liberije zove se Monrovia, po američkom predsjedniku Jamesu Monroeu, koji je podržao taj plan povratka Afroamerikanaca u Afriku. 

Stožerni narednik Samuel Doe bio je od mladosti profesionalni vojnik. Imao je samo 28 godina kad je kao vođa vojnog puča došao na vlast u Liberiji. Naime, njegovi kolege vojnici ubili su dotadašnjeg liberijskog predsjednika Williama R. Tolberta u predsjedničkoj palači u Monroviji. Nakon puča su dotadašnje ministre natjerali da goli hodaju po gradu, a zatim ih smaknuli. Stožerni narednik Doe preuzeo je vlast, koja je zapravo bila neka vrsta vojne diktature. Postoji teorija da je američka CIA imala određenu ulogu u tom vojnom udaru.

Doe je pokušao na više načina umanjiti negativni imidž vojne diktature. Između ostalog, titulirao je sebe kao dr. Doe, na osnovu počasnog doktorata kojeg je dobio prilikom posjeta Južnoj Koreji (koja je u to vrijeme također imala karakteristike vojne diktature). Osigurao je i donošenje novog ustava. Ipak, opozicija njegovom režimu sve je više rasla.


Na kraju spomenutog datuma Samuela Doea uhvatili su liberijski pobunjenici. Prije nego što su ga ubili, mučili su ga i teško masakrirali. Odsijecali su mu uši i prste. Dijelove njegovog tijela su rasjekli, skuhali i pojeli.

Komentari