Na današnji dan

Predsjednik Franjo Tuđman donio odluku o ustrojstvu Domobranstva – 1991.

Prvi zapovjednik Domobranstva bio je general Zvonimir Červenko.

Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je 24. prosinca 1991. godine odluku o ustrojstvu Domobranstva u Hrvatskoj vojsci. Domobranstvo je tom odlukom ustrojeno kao posebni dio Hrvatske vojske, i to na teritorijalnom načelu.

Za potrebe vođenja i zapovijedanja te opsluživanja pričuvnog sastava Domobranstva u općinama su ustrojena zapovjedništva postrojbi, i to prema posebnim sklopovima. Postrojbe i stožeri Domobranstva bili su podčinjeni zapovjedništvima operativnih zona i Glavnom stožeru. Stupanjem na snagu spomenute odluke, vojni obveznici koji su bili pripadnici nekadašnjih odreda Narodne zaštite, a koji nisu imali ratni raspored, prebačeni su u postrojbe Domobranstva.

Prvi zapovjednik Domobranstva bio je general Zvonimir Červenko. Ono je ukinuto 2003. godine preustrojem HV-a.


Inače, povijest Domobranstva seže u 1868. godinu, nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe, kada su ustrojeni kao regularna hrvatska oružana sila. Za vrijeme Prvog svjetskog rata domobrani su služili na ratištima diljem Europe, a raspušteni su 1918. nakon osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Domobranstvo je privremeno obnovljeno 1941. godine kao regularna vojska Nezavisne Države Hrvatske da bi ponovo bilo ukinuto 1945. godine dolaskom komunista na vlast.

piše: Dražen Krajcar

Komentari