Na današnji dan

Predsjednik Albanije proglasio se kraljem (1928.)

Dana 1. rujna 1928. predsjednik Republike Albanije – Ahmet Zogu – proglasio se njenim kraljem Zoguom Prvim. On je za predsjednika republike izabran na legitiman način tri godine ranije. Već kao predsjednik vladao je diktatorski, pa je Albanija de facto postala policijska država. Okrunivši se za kralja istodobno se proglasio i feldmaršalom Albanske vojske. Smatrao se nasljednikom slavnog albanskog junaka Jurja Kastriotića Skenderbega (1405. – 1468.), čiji je možda i bio daleki rođak po majci. Zogu se ponekad koristio i kraljevskim imenom Skenderbeg III.

Zanimljivo je da je Zogu prisegu za kralja položio zaklevši se i na Bibliju i na Kuran (bio je musliman). Tom je dvojnošću želio donijeti pomirenje Albaniji u kojoj žive i muslimani i kršćani (kako pravoslavni, tako i katolici). U Albaniji muslimana ima po cijeloj zemlji, dok su katolici koncentrirani većinom na sjeveru, a pravoslavni kršćani na jugu.

Zogu je kao kralj uveo specifični pozdrav, slično nacističkom dizanju ruke. Taj zogistički pozdrav izvodio se tako da se desna ruka stavila ispred srca, s ispruženim dlanom okrenutim prema dolje. Oženio se mađarskom groficom Géraldinom Apponyi, kćerkom grofa Gyule Apponyija i američke bogatašice Gladys Virginie Stewart. Vlast mu je potrajala do invazije fašističke Italije 1939. godine. Zoguovi potomci i danas pretendiraju na albansko prijestolje, a trenutna glava dinastije je Njegova Visost princ Leka od Albanije.

Komentari