Na današnji dan

Predajom generala Leeja formalno završio Američki građanski rat – 1865.

Čin predaje obavljen je u kući trgovca Wilmera McLeana. 

Devetog travnja obilježava se obljetnica formalnog završetka krvavog Američkog građanskog rata. Toga dana, 1865. godine, predao se poznati južnjački general Robert E. Lee pokraj gradića Appomattoxa u Virginiji. Predaju je uručio sjevernjačkom generalu Ulyssesu S. Grantu. Službeno rat je završio 9. svibnja iste godine kada je predsjednik Andrew Johnson (Lincoln je u međuvremenu ubijen) objavio prekid pobune.

Spomenuti Leejev čin predaje obavljen je u kući trgovca Wilmera McLeana. Ta kuća danas ima spomenički status, naročito njen dnevni boravak u kojem je potpisana predaja. Wilmer McLean znao se šaliti da je Građanski rat “počeo u njegovom dvorištu, a završio u njegovom dnevnom boravku”. Naime, prva velika bitka u tom ratu započela je u dvorištu jedne druge McLeanove kuće.

Pobjednički general Grant (koji je kasnije postao američkim predsjednikom, a danas se nalazi na američkoj novčanici od 50 dolara) bio je milosrdan prema poraženim južnjacima. General Lee stoga ga je cijenio i nikad kasnije nije dopustio da se protiv Granta kaže ijedna loša riječ. Obojica su se ponijela kao gentlemani pri predaji, premda su za vrijeme rata bili na zaraćenim stranama.


Američki građanski rat, između 11 južnjačkih robovlasničkih država (Konfederacija) i 25 država koje su podupirale saveznu vladu (Unija), započeo je još 12. travnja 1861. godine. U nešto više od četiri godine borbi s obje strane poginulo je preko pola milijuna ljudi, a njih oko 400.000 je ranjeno.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari