Na današnji dan

Predaja proslavljenog Njemačkog afričkog korpusa – 1943.

Njemački afrički korpus predao se zajedno s ostalim jedinicama Sila osovine američkim i britanskim snagama u Tunisu. Feldmaršal Erwin Rommel još se oko dva mjeseca prije te konačne predaje bio vratio u Njemačku iz Tunisa zračnim putem.

Dana 13. svibnja 1943. godine došlo je do predaje Njemačkog afričkog korpusa (njem. Deutsches Afrikakorps – DAK) u Drugom svjetskom ratu. Taj je korpus svojedobno bio jedna od najuglednijih vojnih formacija u Wehrmachtu, osobito u vrijeme kad je njime zapovijedao Erwin Rommel. Kasnije su DAK-u u Sjevernoj Africi pridružene i druge njemačke jedinice, a stavljen je i pod zajedničko zapovjedništvo s talijanskim snagama na tom području. Sve u svemu, njemačke snage u Sjevernoj Africi uspjele su se održati do konačne predaje na današnji dan 1943. godine, pri čemu su potkraj tog vremena bile stiješnjene na područje Tunisa.

Njemački afrički korpus predao se zajedno s ostalim jedinicama Sila osovine američkim i britanskim snagama u Tunisu. Rommel se bio vratio u Njemačku iz Tunisa zračnim putem još u ožujku iste godine tj. oko dva mjeseca prije konačne predaje. Zapovjedništvo je prepustio generalu Hansu-Jürgenu von Arnimu, no posljednji zapovjednik snaga Sila osovine u Sjevernoj Africi bio je talijanski maršal Giovanni Messe. Taj inače prilično sposoban časnik bio je imenovan maršalom 12. svibnja 1943. godine tj. samo dan prije predaje savezničkim snagama.

Komentari