Na današnji dan

Predaja Osmanskog Carstva u Prvom svjetskom ratu – 1918.

Uvjeti primirja bili su za Osmansko Carstvo iznimno teški, zbog čega su ih potpisnici željeli sakriti od javnosti. 

Dana 30. listopada 1918. godine došlo je do predaje Osmanskog Carstva u Prvom svjetskom ratu, čime je ta država izašla iz borbenih operacija. Uvjeti predaje utanačeni su toga dana u Mudrosu, zbog čega se navedeni događaj naziva i Primirjem iz Mudrosa.

U ime Osmanskog Carstva primirje je potpisao Rauf Orbay, tadašnji ministar mornarice, a u ime snaga Antante britanski admiral sir Somerset Arthur Gough-Calthorpe, tadašnji vrhovni zapovjednik Sredozemne flote. Primirje je potpisano na palubi britanskog ratnog broda HMS Agamemnon, koji je bio usidren kod Mudrosa na otoku Limnosu. Uvjeti primirja bili su za Osmansko Carstvo iznimno teški, zbog čega su ih potpisnici željeli sakriti od javnosti. Britanske, francuske i talijanske snage okupirale su, u skladu s dogovorom iz Mudrosa, Istanbul, što je bio prekretan trenutak u svjetskoj povijesti (prethodni je put taj grad bio promijenio vlast još davne 1453. godine, kad ga je osvojio sultan Mehmed Osvajač).

Britanske, francuske i talijanske snage željele su raskomadati nekadašnji teritorij Osmanskog Carstva među sobom, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među turskim stanovništvom. Cjelokupna je stvar razriješena tek 1923. godine Mirom u Lausannei, kojim su u velikoj mjeri formirane današnje granice Republike Turske.

Komentari