Na današnji dan

Predaja nizozemskog grada Brede Španjolcima – 1625.

Nizozemsku predaju kasnije je ovjekovječio čuveni španjolski slikar Diego Velázquez na slici Predaja Brede.

Petog lipnja 1625. godine predao se nizozemski grad Breda španjolskoj vojsci nakon duge opsade. Španjolske su trupe opsadu Brede započele još u kolovozu prethodne godine, a grad su osim domaćih Nizozemaca pokušali obraniti i Englezi kao njihovi saveznici, slanjem pojačanja izvana.

Grad Breda nalazi se danas na jugu Nizozemske, samo oko osam kilometara od granice s Belgijom. Nekoć je Breda bila među najutvrđenijim nizozemskim gradovima jer je trebala braniti ostatak države od španjolskih prodora s juga (područje današnje Belgije bilo je u 16. i 17. stoljeću pod vlašću španjolskih kraljeva iz dinastije Habsburg, a nazivano je Španjolskom Nizozemskom).

Snage španjolskog kralja koje su opsjedale Bredu predvodio je Ambrogio Spinola, vojskovođa podrijetlom iz Genove. On je bio nositelj mnogih časti i naslova, uključujući titule vojvode od Sesta i markiza od Balbasesa. Bio je ujedno i general te vitez Reda zlatnog runa. Obranu Brede vodio je Justin od Nassaua, nezakoniti sin nizozemskog državnog poglavara Vilima I. Oranskog. 

Nakon pogibije nekoliko tisuća branitelja Justin od Nassaua predao je Bredu generalu Spinoli spomenutog datuma. Taj je prizor kasnije ovjekovječio čuveni španjolski slikar Diego Velázquez na slici Predaja Brede (šp. La rendición de Breda). Na toj je slavnoj slici prikazano kako pobjednički general Spinola velikodušno tješi poraženog branitelja.


Komentari