Na današnji dan

Predaja muslimanske Granade u Španjolskoj – 1492.

Posljednji muslimanski vladar u Španjolskoj Abu Abdulah Muhamed XII. predao je vlast nad Granadom kraljici Izabeli Kastiljskoj i Ferdinandu Aragonskom.

Na današnji dan 1492. godine izvršena je konačna predaja muslimanske Granade u Španjolskoj pobjedničkim kastiljsko-aragonskim snagama. Bio je to svojevrstan kraj rekonkviste, kršćanskog ponovnog osvajanja Pirenejskog poluotoka koje je trajalo više od 750 godina. Posljednji muslimanski vladar Granade bio je Abu Abdulah Muhamed XII. iz Nasridske dinastije (u španjolskim je izvorima poznat kao Boabdil, što je bio iskrivljeni oblik njegovog imena Abu Abdulah).

Granada se predala kraljevskom paru Izabeli Kastiljskoj i Ferdinandu Aragonskom (taj vladarski par zajednički je vladao Španjolskom, čime ju je de facto ujedinio), a koji je najpoznatiji po svome sponzorstvu Kristofora Kolumba u potrazi za zapadnim putem do Indije.

Zanimljivo je da je Kristofor Kolumbo uspio ishoditi od kraljice Izabele i kralja Ferdinanda dogovor o financiranju znamenitog putovanja upravo iste godine koje je pala Granada. Dapače, kralj i kraljica primili su ga u Cordobi ubrzo nakon tog osvajanja. Kolumbo je isplovio 3. kolovoza iste godine (1492.) iz luke Palos de la Frontera na svoje slavno putovanje na kojem je dospio do američkih otoka.


 

Komentari