Select your Top Menu from wp menus

13.12.

Pravoslavni arhiepiskop postao predsjednik Cipra (1959.)

Pravoslavni arhiepiskop postao predsjednik Cipra (1959.)

Danas 13. prosinca 1959. održani su na Cipru prvi predsjednički izbori u povijesti te zemlje. Na njima je pobijedio pravoslavni arhiepiskop Makarije, koji je time postao i prvi predsjednik Cipra. Makarije je do danas ostao jedan od rijetkih demokratski izabranih predsjednika u povijesti svijeta koji su bili ujedno visoki članovi crkvene hijerarhije.

Arhiepiskop Makarije rođen je na Cipru 1913. godine, u doba kad je taj otok bio pod protektoratom Velike Britanije, premda formalno u sastavu Osmanskog Carstva. Makarije je postao pravoslavni svećenik, a s vremenom je izabran za episkopa (pravoslavni naziv za biskupe). Godine 1950. Makarije je izabran za arhiepiskopa Ciparske pravoslavne crkve. Titula arhiepiskop označava nadbiskupa u pravoslavlju, a Ciparska pravoslavna crkva autokefalna je, što znači da je samostalna, tj. da ne ovisi o nekoj drugoj Crkvi. Kao arhiepiskop autokefalne Crkve, Makarije je imao velik utjecaj, i to ne samo na vjerskom, nego i na etničkom planu (među Grcima na Cipru).

Na predsjedničkim izborima  Makarije je dobio 66,8 % glasova. Funkciju predsjednika preuzeo je sljedeće (1960.) godine. Bio je predsjednik Cipra tijekom gotovo 17 godina.

Facebook Comments

Vezani članci