Na današnji dan

Pravoslavni arhiepiskop postao predsjednik Cipra (1959.)

Danas 13. prosinca 1959. održani su na Cipru prvi predsjednički izbori u povijesti te zemlje. Na njima je pobijedio pravoslavni arhiepiskop Makarije, koji je time postao i prvi predsjednik Cipra. Makarije je do danas ostao jedan od rijetkih demokratski izabranih predsjednika u povijesti svijeta koji su bili ujedno visoki članovi crkvene hijerarhije.

Arhiepiskop Makarije rođen je na Cipru 1913. godine, u doba kad je taj otok bio pod protektoratom Velike Britanije, premda formalno u sastavu Osmanskog Carstva. Makarije je postao pravoslavni svećenik, a s vremenom je izabran za episkopa (pravoslavni naziv za biskupe). Godine 1950. Makarije je izabran za arhiepiskopa Ciparske pravoslavne crkve. Titula arhiepiskop označava nadbiskupa u pravoslavlju, a Ciparska pravoslavna crkva autokefalna je, što znači da je samostalna, tj. da ne ovisi o nekoj drugoj Crkvi. Kao arhiepiskop autokefalne Crkve, Makarije je imao velik utjecaj, i to ne samo na vjerskom, nego i na etničkom planu (među Grcima na Cipru).

Na predsjedničkim izborima  Makarije je dobio 66,8 % glasova. Funkciju predsjednika preuzeo je sljedeće (1960.) godine. Bio je predsjednik Cipra tijekom gotovo 17 godina.


Komentari