Na današnji dan

Praizvedba Straussove skladbe Na lijepom plavom Dunavu (1867.)

Poznata skladba Na lijepom plavom Dunavu (njem. An der schönen blauen Donau) Johanna Straussa mlađeg prvi put javno je izvedena 15. veljače 1867. godine. Skladbu je Strauss izvorno skladao samo za zbor, a orkestralna je verzija nastala tek kasnije.

Spomenutog dana skladbu je izvelo Bečko muško pjevačko društvo, zajedno s vojnim glazbenicima 42. pješačke pukovnije, u prostorijama javnog kupališta Dianabad. To kupalište, koje je sličilo luksuznom bazenskom i zabavnom kompleksu, nalazilo se u bečkoj četvrti Leopoldstadt, a pročeljem je gledalo na Dunavski kanal. Na prvoj izvedbi zborom i sviračima dirigirao je Rudolph Weinwurm.

Strauss je kasnije napisao i potpuno orkestralnu verziju, za koju nije bio potreban zbor. Ta je verzija stekla golemu popularnost u svijetu, a izvodi se često i danas. Na lijepom plavom Dunavu predstavlja jedno od najpopularnijih valcerskih djela u povijesti glazbe, pa i jednu od najpoznatijih skladbi cjelokupnog klasičnog repertoara. Skladba Na lijepom plavom Dunavu korištena je i u filmu Stanleyja Kubricka 2001.: Odiseja u svemiru iz 1968. godine.

piše: Dražen Krajcar


Komentari