Na današnji dan

Praizvedba Shakespearovog Kralja Leara (1606.)

Shakespeareova drama Kralj Lear bazira se na legendi o kralju Leiru i njegovim trima kćerima. Navodno je živio u 8. st. pr. Kr. i vladao Britanijom gotovo 60 godina. Kraljevstvo je podijelio kćerima nakon što su morale dokazati da ga vole. Međutim, kćeri su ga prognale, a na prijestolje se vratio uz pomoć najmlađe kćeri, koju je on davno odbacio. Nakon kraljeve smrti Britanijom je zavladala najmlađa kćer, ali su je svrgnuli njezini nećaci i zatvorili. U zatočeništvu si je oduzela život. Prvi zapis ove legende potječe iz djela Historia Regum Britanniae autora Geoffreyja von Monmoutha, objavljenog 1136. na latinskom jeziku.

Shakespearov Kralj Lear smatra se jednom od njegovih najuspješnijih tragedija. Prvu verziju drame napisao je vjerojatno 1605., a druga je tiskana 1623. godine. Prva verzija je praizvedena na današnji dan 1606. godine na engleskom dvoru. Tada je Engleskom i Škotskom vladao Jakov I., sin Marije Stuart.

U tragediji Kralj Lear odvijaju se dva paralelna zapleta. Jedan je priča o kralju i njegovim kćerima, a druga je o kraljevom savjetniku grofu Gloucesteru i njegovim sinovima. Radnja se odvija u Britaniji, u 8. st. pr. Kr. Razlike između verzija su velike te se sve češće smatraju zapravo različitim djelima. Neki su izdavači napravili čak kompilaciju dviju verzija, dok neki izdaju obje verzije.

Piše: Marsela Alić


Komentari