Na današnji dan

Praizvedba Rossinijeve opere Seviljski brijač (1816.)

Dana 20. veljače 1816. održana je praizvedba opere Seviljski brijač. Ta opera Gioachina Rossinija postala je jednom od najpopularnijih komičnih opera ikada napravljenih, a izvodi se uvelike još i danas. Praizvedba je održana u Rimu, i to u znamenitom kazalištu zvanom Teatro Argentina, nedaleko od crkve Sant’Andrea della Valle. Na praizvedbi je Rossini osobno dirigirao orkestrom, a lik Figara tumačio je bariton Luigi Zamboni.

Znameniti operni lik Figara zapravo je znatno starijeg postanka od Rossinijeve opere Seviljski brijač. Naime, tvorac tog lika bio je Francuz Pierre Beaumarchais, koji je još 1770-ih tj. znatno prije Rossinijevog rođenja napisao tri drame na tu temu (tzv. Figaro trilogija s francuskim naslovima: Le Barbier de Séville, Le Mariage de Figaro i La Mère coupable). Čak je i slavni Mozart komponirao svoju operu Figarov pir prije Rossinijevog rođenja (ta je Mozartova opera nastala 1786., a Rossini je rođen tek 1792. godine).

Unatoč svemu tome, upravo je Rossinijev Seviljski brijač do danas ostao vjerojatno najpoznatijim djelom o Figaru. Zanimljivo je da je Gioachino Rossini u trenutku praizvedbe svog Seviljskog brijača imao samo 23 godine.

Komentari