Na današnji dan

Praizvedba opere Nabucco Giuseppea Verdija (1842.)

Dana 9. ožujka 1842. izvedena je prvi put u povijesti znamenita opera Nabucco talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Praizvedba je održana u milanskoj operi La Scala i doživjela je golem uspjeh, čime se trajno učvrstio Verdijev status uglednog opernog kompozitora. Puni naziv te opere glasio je na talijanskom jeziku Nabucodonosor, a njen je sadržaj govorio o babilonskom kralju Nabukodonsoru II., koji je vladao tijekom 7. i 6. stoljeća prije Krista.

Tema opere zasnivala se na dijelovima Biblije (Svetog Pisma), koji govore o spomenutom kralju i njegovom odnosu prema Židovima. Verdi je u trenutku praizvedbe svoje opere imao samo 28 godina, a njome je postao poznat diljem svijeta (već 1848. izvođena je ta opera čak i u New Yorku). Osobito je slavan postao Zbor židovskih sužnjeva iz te opere, poznat po svom talijanskom početnom tekstu “Va, pensiero”.

Skraćeno ime Nabucco za tu operu ustalilo se tek u nešto kasnijem vremenu. Na spomenutoj praizvedbi u Milanu dirigentsku je palicu imao Eugenio Cavallini, dok je glavni lik Nabucca, tj. Nabucodonosora, izvodio bariton Giorgio Ronconi. Ženski lik Abigaille izvodila je talijanska sopranistica Giuseppina Strepponi, koja je u tom trenutku imala 26 godina. Zanimljivo je da se Verdi njome kasnije i oženio.


Komentari