Na današnji dan

Praizvedba kantate Carmina Burana skladatelja Carla Orffa – 1937.

Orff je kantatu komponirao na temelju srednjovjekovnih pjesama pronađenih u nekadašnjem benediktinskom samostanu Benediktbeuern.

Dana 8. lipnja 1937. godine održana je u Njemačkoj praizvedba kantate Carmina Burana skladatelja Carla Orffa. Praizvedba je održana u frankfurtskoj opernoj zgradi, pod palicom dirigenta Bertila Wetzelsbergera. Orff je spomenutu kantatu komponirao na temelju srednjovjekovnih pjesama pronađenih u nekadašnjem benediktinskom samostanu Benediktbeuern. Samostan Benediktbeuern nalazi se u južnoj Bavarskoj, četrdesetak kilometara jugozapadno od Münchena, u blizini predalpskog područja te samo oko dvadeset kilometara od granice s Austrijom.

Radilo se o pjesmama iz 11., 12. i 13. stoljeća, pisanima na srednjovjekovnom latinskom, srednjovisokonjemačkom i starofrancuskom jeziku, ponekad s primjesama ostalih romanskih jezika iz srednjeg vijeka. Najpopularniji dio kantate Carmina Burana predstavlja njen prvi stavakO Fortuna. Glazba iz tog stavka velik je broj puta korištena u filmovima i ostalim djelima široke popularnosti, tako da je prepoznatljiva većem dijelu europskog stanovništva.

Komentari