Na današnji dan

Praizvedba Beethovenove Pete simfonije za vrijeme Napoleonskih ratova (1808.)

Na današnji dan 1808. godine održana je u Beču praizvedba Beethovenove Pete simfonije. Radilo se o velikom i svečanom događaju priređenom u teatru zvanom Theater an der Wien. Taj je teatar bio plod djelatnosti znamenitog Emanuela Schikanedera, koji je ranije surađivao s Wolfgangom Amadesusom Mozartom. Theater an der Wien nosio je ime po malenoj rijeci Wien koja protječe kroz Beč, a s njime dijeli i ime na njemačkom jeziku. Zanimljivo je da je u zgradi tog kazališta jedno vrijeme Beethoven čak i stanovao (na Schikanederov poziv).

Koncert na današnji dan trajao je više od četiri sata, a orkestrom je dirigirao Ludwig van Beethoven osobno. Petu simfoniju nazivaju i sudbinskom zbog njenog karakterističnog dramatičnog početka (tri kratke note i jedna duga, što navodno podsjeća na sudbinu koja kuca na vrata).

Praizvedba nije bila osobito dobro prihvaćena među suvremenicima. Publika je različito reagirala, a ni orkestar se nije dovoljno dobro pripremio. Simfonija je postala popularna nakon što je 1809. objavljena verzija za klavir četveroručno i zbor. Originalna partitura je tiskana tek 1826. godine. 


 

Komentari