Na današnji dan

Požar u visokom tornju Ostankino u Moskvi – 2000.

Toranj je evakuiran već za 90 minuta, no ipak su poginule četiri osobe (tri vatrogasca i jedna upravljačica dizala).

Dana 27. kolovoza 2000. godine izbio je požar u tornju Ostankino pokraj Moskve. Radi se o jednom od najviših tornjeva na svijetu, s visinom od čak 540,1 metara. Taj se toranj nalazi u sjevernom dijelu Moskve, otprilike 7 kilometara od središta tog grada (Crvenog trga i Kremlja).

Vatra u tornju Ostankino izbila je na visini od čak 458 metara (za usporedbu, Empire State Building u New Yorku visok je 443 metra do vrha antene). 

Uzrok požara bio je kratki spoj na električnoj opremi. Vatra se pojavila gotovo sto metara iznad razine na kojoj se nalazi opservacijska platforma za turiste. Toranj je evakuiran već za 90 minuta, no ipak su poginule četiri osobe (tri vatrogasca i jedna upravljačica dizala). Zanimljivo je da su vatrogasci tijekom gašenja čak na rukama nosili opremu i vatrogasne aparate prema vrhu tornja kako bi spriječili vatru.

Vatra je na kraju uništila veći dio unutrašnjosti tornja, no on se ipak nije srušio (jedno vrijeme postojala je bojazan da će se i to dogoditi). Toranj Ostankino i danas stoji, a uz velike je troškove obnovljen. Godine 2009. ponovno je otvorena i opservacijska platforma na njemu.


Komentari