Na današnji dan

Povratak njemačkog parlamenta u Berlin 56 godina nakon Hitlera – 1999.

DC4300 Digital Camera

Zanimljivo je da se Bundestag u Berlinu uselio 1999. godine u istu zgradu u kojoj se parlament nalazio i u doba Adolfa Hitlera. To je znamenita zgrada Reichstaga, koja je u međuvremenu morala biti detaljno obnovljena.

Dana 19. travnja 1999. godine prvi se put u Berlinu ponovno sastao parlament ujedinjene Njemačke nakon prekida od oko 56 godina (gotovo punih 57 godina). Naime, posljednji se put prije toga njemački parlament u Berlinu sastao još davne 1942. godine, u doba Adolfa Hitlera. Nakon Drugog svjetskog rata Zapadna Njemačka (Savezna Republika Njemačka) imala je parlament u Bonnu, zvan Bundestag (Savezni parlament). Kad su se dvije Njemačke ujedinile 1990. godine, Bundestag je postao zajednički parlament i isprva se i dalje sastajao u Bonnu. Tek je 1999. godine, na današnji dan, prenesen u Berlin, koji je postao i glavnim gradom ujedinjene Njemačke.

Zanimljivo je da se Bundestag u Berlinu uselio u istu zgradu u kojoj se parlament nalazio i u doba Adolfa Hitlera. To je znamenita zgrada Reichstaga, koja je u međuvremenu morala biti detaljno obnovljena, jer je već na početku Hitlerove vlasti izgorjela u požaru (poznati Palež ca koji je Hitleru poslužio da stavi komuniste izvan zakona).

Zgrada Reichstaga dobila je prilikom obnove novu kupolu, koju je dizajnirao svjetski poznati arhitekt Norman Foster (danas lord Foster). Tako obnovljena zgrada danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Njemačkoj. Točnije, po broju posjeta predstavlja drugi najposjećeniji objekt u Njemačkoj, nakon znamenite katedrale u Kölnu.


Komentari